Zespół śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki – ocena epidemiologiczno-kliniczna - Wierzchowski, Tomasz; Wilczynski, Michał; Palenga-Pydyn, Dorota; Synder, Aleksandra; Omulecki, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : ocena częstości występowania zespołu śródoperacyjnej wiotkiej tęczówki u pacjentów operowanych z powodu zaćmy oraz określenie, jak przyjmowane przez pacjentów leki wpływają na występowanie tego schorzenia i jakie są cechy kliniczne związane z jego występowaniem. Materiał i metody : nierandomizowane, obserwacyjne, prospektywne badanie 616 oczu (610 pacjentów) operowanych z powodu zaćmy przeprowadzono w celu oceny częstości występowania zespołu śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki oraz wpływu na tę częstość leków stosowanych przez pacjentów. Za pomocą optycznej koherentnej tomografii służącej badaniu przedniego odcinka oka przebadano 155 oczu (154 pacjentów) przed zastosowaniem mydriatyków i po ich zastosowaniu – dokonano pomiarów szerokości źrenic oraz grubości tęczówek w obrębie rozwieracza źrenicy oraz w obrębie zwieracza źrenicy. Wyniki : częstość występowania zespołu śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki wyrażonego jako obecność pełnej triady charakterystycznych objawów śródoperacyjnych oszacowano na 4% (25/616 oczu). Największy, 39-procentowy, odsetek występowania zespołu śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki odnotowano u pacjentów stosujących tamsulozynę. Szerokość źrenicy (mm) przed zastosowaniem mydriatyków i po ich zastosowaniu była istotnie mniejsza u pacjentów z zespołem śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki niż u badanych, u których tego zespołu nie zdiagnozowano (1,85 ± 0,43 vs. 2,16 ± 0,37; p < 0,01; mydriaza: 5,04 ± 1,01 vs. 5,70 ± 0,87; p 0,05. Istotnie cieńszą tęczówkę w obrębie rozwieracza źrenicy odnotowano u badanych z zespołem śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki, zmierzone wartości wynosiły odpowiednio: 409,9 ± 55,7 vs. 448,6 ± 55,8; p < 0,05. Wystąpienie zespołu śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki korelowało ze zwiększonym ryzykiem powikłań operacyjnych. Wnioski : u badanych z zespołem śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki szerokość źrenicy oraz grubość tęczówki w obrębie rozwieracza źrenicy są zmniejszone. Badanie sl-OCT jest użytecznym narzędziem do przedoperacyjnego wykrywania cech klinicznych związanych z zespołem śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki. Wyniki badania optycznej koherentnej tomografii mogą ostrzec chirurga o możliwości wystąpienia trudności operacyjnych związanych z zespołem śródoperacyjnie wiotkiej tęczówki.