Zjawisko „glistening” w sztucznych akrylowych hydrofobowych soczewkach wewnątrzgałkowych – jak na częstość jego występowania i nasilenie wpływają czynniki okołooperacyjne i choroby mu towarzyszące - Godlewska, Aleksandra; Owczarek, Grzegorz; Jurowski, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel pracy : ocena, jak po zabiegu fakoemulsyfikacji na występowanie zjawiska „glisteningu” w sztucznych akrylowych soczewkach wewnątrzgałkowych AcrySof wpływają niektóre czynniki okołooperacyjne i choroby współistniejące. Materiał i metody : zbadano 252 chorych poddanych fakoemulsyfikacji z wszczepieniem sztucznej akrylowej soczewki wewnątrzgałkowej AcrySof IQ. Stopień zaawansowania zjawiska „glistening” był oceniany wg skali Christiansen w kolejnych badaniach kontrolnych przeprowadzanych po 1 miesiącu, 6 miesiącach, 1 roku i 2 latach od operacji. Określano zależność „glisteningu” od czynników śródoperacyjnych takich jak czas trwania zabiegu, moc i czas użytych ultradźwięków, temperatura stosowanych płynów infuzyjnych, typ kartridża i barwienie błękitem trypanu oraz od współistniejących ze zjawiskiem „glistening” schorzeń ogólnoustrojowych i miejscowych. Wyniki : w kolejnych okresach pooperacyjnych obserwowano stały znamienny statystycznie wzrost zarówno częstości występowania zjawiska „glistening”, jak i stopnia jego nasilenia. Istotnie wyższy stopień zaawansowania zjawiska „glistening” obserwowano u chorych na cukrzycę, istotnie niższy natomiast u pacjentów po przebytym zapaleniu błony naczyniowej. Analiza wpływu czynników śródoperacyjnych wykazała związek między rodzajem użytego kartridża oraz mocą soczewki refrakcyjnej a występowaniem zjawiska „glistening”. Analiza pozostałych badanych czynników nie wykazała ich związku z występowaniem tego zjawiska. Wnioski : zjawisko „glistening” występuje powszechnie u pacjentów poddanych fakoemulsyfikacji z wszczepieniem sztucznej akrylowej hydrofobowej soczewki wewnątrzgałkowej (AcrySof, AlconLabs). Niektóre czynniki śródoperacyjne takie jak siła refrakcyjna soczewki i mniejszy wymiar kartridża istotnie wpływają na powstawanie tego zjawiska. To może wskazywać na uszkodzenie sztucznej soczewki, które może być czynnikiem ryzyka. Istotnie zwiększona intensywność zjawiska „glistening” u chorujących na cukrzycę może sugerować, że na proces jego powstawania na wpływ załamanie bariery naczyniowej. Pośrednio tę tezę potwierdza fakt, że zjawisko „glistening” u pacjentów leczonych lekami przeciwzapalnymi z powodu zapalenia błony naczyniowej jest mniej nasilone.