Zmiany w polu widzenia w przebiegu jaskry z normalnym ciśnieniem i ich związek z obecnością czynników ryzyka - Kosior-Jarecka, Ewa; Wróbel-Dudzińska, Dominika; Łukasik, Urszula; Żarnowski, Tomasz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : określenie, czy zmiany w polu widzenia u chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta przesączania z normalnym ciśnieniem wewnątrzgałkowym i u chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta przesączania z wysokim ciśnieniem wewnątrzgałkowym różnią się, a także czy obecność wybranych czynników ryzyka wpływa na rodzaj zmian w polu widzenia. Metody : badaną grupę stanowiło 170 chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta z normalnym ciśnieniem wewnątrzgałkowym i 125 chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta z wysokim ciśnieniem wewnątrzgałkowym. Retrospektywnie zbierano informacje na temat pola widzenia, występowania krwotoczków natarczowych, zaników okołotarczowych i zlokalizowanych ubytków w rąbku nerwowym na tarczy nerwu II oraz niskiego ciśnienia tętniczego, migrenowych bólów głowy i marznięcia dystalnych części kończyn. Wyniki : u chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta z wysokim ciśnieniem wewnątrzgałkowym najczęściej spotykanym rodzajem mroczka były zmiany zaawansowane (65,8%), ubytek łukowaty (19,7%) i ubytek paracentralny (7,7%). U chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta z normalnym ciśnieniem wewnątrzgałkowym dominowały zmiany zaawansowane (43,5%) i ubytek łukowaty (28,7%). Różnice w typie mroczka w polu widzenia istotnie statystycznie różniły badane grupy (p=0,003). Częstość występowania krwotoczków natarczowych była istotnie wyższa u chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta z normalnym ciśnieniem wewnątrzgałkowym (16% vs. 4,3%). U chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta z normalnym ciśnieniem wewnątrzgałkowym i z krwotoczkami (DH+) ubytek w polu widzenia był istotnie częściej umiejscowiony paracentralnie (DH+ vs. DH-: 22,3% vs.10,2%). Objawy marznięcia dystalnych części kończyn częściej występowały u chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta z normalnym ciśnieniem wewnątrzgałkowym niż chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta z wysokim ciśnieniem wewnątrzgałkowym. Chorzy na jaskrę pierwotną otwartego kąta z normalnym ciśnieniem wewnątrzgałkowym zgłaszający objawy marznięcia kończyn najczęściej mieli łukowaty ubytek w polu widzenia (CE+ vs. CE-: 27,8,% vs. 0%). U chorych z tej tej grupy charakter zmian w polu widzenia istotnie statystycznie zależał od występowania marznięcia kończyn (p=0,000). Zanik okołotarczowy u badanych z tej grupy częściej występował u mężczyzn, nie wpływał na rodzaj zmian obserwowanych w polu widzenia (p= 0,133). U chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta z wysokim ciśnieniem wewnątrzgałkowym z obecnością zaniku okołotarczowego częściej diagnozowano zaawansowane zmiany w polu widzenia (p= 0,001). Wnioski : morfologia wczesnego ubytku w polu widzenia u chorych na jaskrę pierwotną otwartego kąta zależy od podtypu jaskry, a u chorych na jaskrę normalnego ciśnienia wiąże się z obecnością krwotoczków na tarczy nerwu wzrokowego i obecnością tzw. naczyniowych czynników ryzyka w wywiadzie.