Ocena wywołanych potencjałów wzrokowych u dzieci w wieku 4 lat urodzonych przedwcześnie - Leśniak, Anna; Kubatko-Zielińska, Anna; Klimek, Małgorzata; Pociej-Marciak, Weronika; Romanowska-Dixon, Bożena; Kwinta, Przemko (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : ocena, czy istnieje związek między nasileniem retinopatii wcześniaków a wynikami badania wywołanych potencjałów wzrokowych u 4-letnich dzieci przedwcześnie urodzonych z bardzo małą masą ciała (<=1500 g). Materiał i metody : do badania zakwalifikowano 71 dzieci urodzonych ze średnią masą ciała 1083 g. Na podstawie wywiadu dzieci podzielono na trzy grupy: 1. – dzieci bez retinopatii wcześniaków („bez retinopatii “) (n=28), które w naszym badaniu stanowiły grupę kontrolną, 2. – dzieci z retinopatią wcześniaków bez wskazań do laserokoagulacji („retinopatia bez leczenia“) (n=17), 3. – dzieci z retinopatią wcześniaków leczone laserokoagulacją („retinopatia + lasery“) (n=26). U wszystkich dzieci wykonano badanie wywołanych potencjałów wzrokowych za pomocą urządzenia Tomey EP-1000, wyliczono czas latencji i amplitudę fali P100. Wyniki : nieprawidłowy wynik badania wywołanych potencjałów wzrokowych stwierdzono u 14 dzieci z retinopatią wcześniaków leczonych laserokoagulacją (54%), 4 z grupy dzieci z retinopatią niewymagających laserokoagulacji (24%), oraz u 7 dzieci bez retinopatii (25%) (p=0,044). U badanych ze wszystkich grup stwierdzono istotne różnice zarówno w czasie latencji (odpowiednio w grupach – 101 vs. 94,4 vs. 92,4 ms; p<0,001), jak i w wartościach amplitudy fali P100 (odpowiednio w grupach – 7,1 vs. 11,7 vs. 11,3 mV; p<0,001). Analiza wieloczynnikowa jednak wykazała, że niezależnym czynnikiem wpływającym na wyniki wywołanych potencjałów wzrokowych jest stopień niedojrzałości dziecka, a nie zaawansowanie retinopatii wcześniaków. Wnioski : wyniki mogą wskazywać, że u wcześniaków z retinopatią leczonych laserokoagulacją istnieje uszkodzenie przewodnictwa w drodze wzrokowej. Wydaje się jednak, że to uszkodzenie jest związane ze stopniem niedojrzałości dziecka, a nasilenie retinopatii wcześniaków jest jedynie wskaźnikiem tej niedojrzałości. Konieczne są dalsze badania z udziałem liczniejszej grupy dzieci.