Prospektywna ocena wyników fakoemulsyfikacji zaćmy z wszczepieniem wewnątrzgałkowej soczewki akomodacyjnej Crystalens - Starus, Michał; Wilczyński, Michał; Synder, Aleksandra; Pałenga-Pydyn, Dorota; Omulecki, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : ocena wyników chirurgicznego leczenia zaćmy u pacjentów, u których w obojgu oczach zastosowano wewnątrzgałkowe soczewki akomodacyjne Crystalens. Materiał i metody : oceniano prospektywnie 20 pacjentów (40 oczu) poddanych operacji zaćmy z wszczepieniem akomodacyjnej soczewki wewnątrzgałkowej Crystalens HD lub Crystalens AO. Zabiegi zostały przeprowadzone przez cięcie szerokości 2,8 mm i były niepowikłane. Oznaczano nieskorygowaną i skorygowaną ostrość wzroku do dali, ostrości wzroku do bliży i na odległości pośrednie w optymalnej korekcji do dali oraz najlepszą skorygowaną ostrość wzroku do bliży. Do oceny używano tablic Snellena oraz tablicy Jaegera do bliży (z 40 cm) i odległości pośrednich (z 80 cm). Badania odbywały się po 1, 3, 6 i 12 miesiącach od zabiegu. Wyniki : nieskorygowana ostrość wzroku do dali wynosiła średnio 0,94 po miesiącu oraz 0,89 po 12 miesiącach od operacji. Ostrość widzenia na odległości pośrednie w korekcji do dali średnio wynosiła 0,90 po miesiącu oraz 0,86 po 12 miesiącach. Możliwość widzenia z bliska w korekcji do dali lub bez korekcji po 1 miesiącu od zabiegu na poziomie J1 uzyskało 15% pacjentów, na poziomie J3 – 50% pacjentów. Dwanaście miesięcy od operacji 10% badanych uzyskało wynik J1, a 55% badanych wynik J3. Wnioski : pacjenci operowani z powodu zaćmy, u których zastosowano soczewki wewnątrzgałkowe Crystalens, osiągnęli dobrą lub bardzo dobrą ostrość wzroku zarówno do dali, na odległości pośrednie, jak i do bliży. Olbrzymia większość pacjentów (87,5%) nie wymagała korekcji okularowej do dali. Bardzo dobre widzenie do bliży bez korekcji okularowej uzyskało 65% pacjentów. Ostrości wzroku uzyskane po 1, 6 i 12 miesiącach od operacji nie różniły się w sposób znaczący.