Retinopatia nadciśnieniowa w przebiegu schyłkowej niewydolności nerek – opis przypadku - Kal, Magdalena; Mackiewicz, Jerzy (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Przedstawiamy przypadek 26-letniej kobiety z przejściowym obuocznym pogorszeniem widzenia leczącej się na przewlekłą niewydolność nerek spowodowaną kłębuszkowym zapaleniem nerek. Pacjentka zapadła na chorobę podstawową w 2. roku życia. Doszło u niej do rozwoju nadciśnienia tętniczego spowodowanego chorobą nerek, nie była tego świadoma, ponieważ w ostatnich kilku latach zaprzestała kontrolowania parametrów nerkowych. Nadciśnienie tętnicze doprowadziło do rozwoju obustronnej retinopatii nadciśnieniowej zauważalnej w badaniu dna oka. Pacjentka była hospitalizowana w klinice nefrologii, w której poddano ją dializoterapii i wyrównano ciśnienie tętnicze. W klinice okulistyki była kontrolowana przez 9 miesięcy. Leczenie zasadniczej choroby spowodowało znaczące wycofanie się zmian na dnie oka i poprawę ostrości wzroku.