Ocena morfologii naczyniówki oraz granicy naczyniówkowo-twardówkowej za pomocą optycznej koherentnej tomografii z użyciem lasera strojonego u chorych na suchą postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem - Trebinska, Magdalena; Michalewski, Janusz; Nawrocki, Jerzy; Michalewska, Zofia (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : ocena naczyniówki u chorych na suchą postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem za pomocą optycznej koherentnej tomografii z użyciem lasera strojonego. Materiał i metody : porównano wyniki badania optycznej koherentnej tomografii z użyciem lasera strojonego 28 oczu chorych na suchą postacią zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (grupa 1.) oraz 28 oczu osób zdrowych dopasowanych pod względem wieku oraz wady refrakcji (grupa 2.). Ponadto oceniano granicę naczyniówkowo-twardówkową oraz warstwę nadnaczyniówkową. Wyniki : granica naczyniówkowo-twardówkowa była widoczna u wszystkich badanych. Oceniono ją jako nieregularną u 78% osób z grupy 1. oraz 18% osób z grupy 2. Warstwę nadnaczyniówkową uwidoczniono w 36% oczu z grupy 1. i w 7% oczu z grupy 2. Średnia grubość naczyniówki nie różniła się istotnie statystycznie między grupami (p = 0,11). Wnioski : granica naczyniówkowo-twardówkowa jest częściej nieregularna u chorych na suchą postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. Warstwa nadnaczyniówkowa i przestrzeń nadnaczyniówkowa są częściej obserwowane u chorych na suchą postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem niż u osób z grupy kontrolnej.