Ocena ostrości wzroku, widzenia obuocznego i subiektywnej akomodacji po wszczepieniu soczewek akomodacyjnych Crystalens HD - Rajska, Kinga; Loba, Piotr; Wilczynski, Michal; Broniarczyk-Loba, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : ocena stanu widzenia obuocznego u pacjentów po zabiegu obustronnej fakoemulsyfikacji zaćmy z wszczepieniem soczewek wewnątrzgałkowych akomodacyjnych Crystalens HD lub soczewek jednoogniskowych. Pacjent i metody : badaniu poddano 75 pacjentów w wieku od 48 do 75 lat po obustronnym zabiegu usunięcia zaćmy z wszczepieniem soczewek jednoogniskowych (n = 36) lub soczewek akomodacyjnych (n = 19) oraz pacjentów z przezierną soczewką (n = 20). W badaniu uwzględniono: obecność objawów astenopijnych, dwojenia i zależności od soczewek okularowych oraz stan ortoptyczny, fuzję motoryczną, stereopsję, konwergencję i zakres subiektywnej akomodacji. Wyniki : objawy astenopijne zgłaszało kolejno 36,1%, 15,8% i 35,0% pacjentów, a konieczność stosowania korekcji okularowej do bliży – 86,1%, 21,1% i 85,0% pacjentów w kolejnych grupach. Średnie wartości fuzji dywergencyjnej do dali wynosiły kolejno: 9.53 ± 5.53, 8.05 ± 3.66, 6.65 ± 5.33 (p = .039). Średnie wartości fuzji dywergencyjnej do bliży wynosiły: 26.53 ± 11.39, 28.68 ± 11.70, 20.75 ± 12.60 (p = .001) u pacjentów z poszczególnych grup. Średnie wartości subiektywnej akomodacji oczu prawego/ lewego wynosiły: 5.01 ± 1.47/ 4.86 ± 1.72, 6.29 ± 2.33/ 6.02 ± 1.90, 4.13 ± 0.89/ 4.22 ± 1.3 (p = .009). Nie było istotnych statystycznie różnic między grupami w zakresach fuzji konwergencyjnej, stereoskopowej ostrości wzroku i zakresie konwergencji. Wnioski : obustronne wszczepienie soczewek akomodacyjnych Crystalens zapewniało pełne widzenie obuoczne u większości pacjentów. Pacjenci, u których zastosowano soczewki akomodacyjne, rzadziej niż pacjenci z pozostałych grup zgłaszali konieczność stosowania soczewek okularowych do bliży oraz objawy astenopijne. Soczewki akomodacyjne Crystalens zapewniały istotnie wyższą użyteczną akomodację niż soczewki jednoogniskowe.