Ocena równowagi proantyoksydacyjnej u chorych na wysiękową postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem - Mrowicka, Małgorzata; Mrowicki, Jerzy; Szaflik, Jacek P.; Szaflik, Marta; Ulińska, Magdalena; Szaflik, Jerzy; Majsterek, Ireneusz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Cel : ocena zdolności enzymatycznej bariery antyoksydacyjnej do obrony przed procesem peroksydacji u chorych na wysiękową postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem w porównaniu ze zdolnością u osób zdrowych. Materiał i metody : w hemolizatach krwi u 25 chorych na wysiękową postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem i u 25 osób z grupy kontrolnej oznaczono aktywność dysmutazy ponadtlenkowej według metody Misry i Fridovicha, katalazy metodą Beersa i Sizera, peroksydazy glutationowej według metody Sedlaka i Lindsay’a w modyfikacji Little’a i O’Briena oraz stężenie dialdehydu malonowego (TBARS) metodą opisaną przez Placera. Wyniki : zaobserwowano statystycznie istotne zmniejszenie aktywności badanych enzymów u chorych na wysiękową postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem w odniesieniu do osób zdrowych: SOD (2086,3 vs. 2348,5 U/gHb/100 ml; p ≤ 0,05), CAT (6,9 vs. 7,6 BU/gHb; p ≤ 0,05) i GPx (36,3 vs. 45,8 U/gHb; p ≤ 0,05), oraz zwiększenie stężenia substancji reagujących z kwasem tiobarbiturowym w erytrocytach i osoczu krwi u chorych na wysiękową postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem w odniesieniu do tych samych parametrów u osób z grupy kontrolnej (0,119 vs. 0,286 µmol/gHb; p ≤ 0,001). Wnioski : wyniki badań wskazują na niewydolny enzymatyczny układ antyoksydacyjny oraz nasilony proces peroksydacyjny u chorych na wysiękową postać zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem.