Wstrząs anafilaktyczny po podaniu Aprokamu do komory przedniej podczas operacji zaćmy – opis przypadku - Kędziora, Waldemar; Żarnowski, Tomasz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2016)
Stosowanie Aprokamu (cefuroksym) w antybiotykowej profilaktyce okołooperacyjnej podczas operacji zaćmy zmniejsza znacząco ryzyko zakażenia wewnątrzgałkowego. W związku z coraz powszechniejszym stosowaniem tego leku, który jest podawany do komory przedniej na koniec operacji zaćmy, należy pamiętać o rzadko występującym, ale niezwykle groźnym powikłaniu w postaci wstrząsu anafilaktycznego. Dlatego ważne jest dokładne zebranie wywiadu od chorego odnośnie do uczuleń i prześledzenie dostarczonej przez pacjenta dokumentacji medycznej z wcześniejszego leczenia.