Wpływ operacji fakoemulsyfikacji zaćmy na parametry kąta tęczówkowo-rogówkowego i głębokość komory przedniej w badaniu swept-source optycznej koherentnej tomografii – porównanie oczu z otwartym i pierwotnie zamkniętym kątem przesączania - Kurowska, Anna; Szaflik, Jerzy; Szaflik, Jacek P. (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Cel : ocena wpływu operacji fakoemulsyfikacji zaćmy i wszczepienia sztucznej soczewki na konfigurację kąta przesączania i głębokość komory przedniej w badaniu wykonywanym za pomocą optycznej koherentnej tomografii przedniego odcinka oka techniką strojonego źródła światła w oczach z otwartym i pierwotnie zamkniętym kątem przesączania. Materiał i metody : do analizy włączono 211 oczu (157 pacjentów), które na podstawie wyniku badania optycznej koherentnej tomografii przedniego odcinka oka techniką strojonego źródła światła i danych klinicznych podzielono na dwie grupy: z otwartym kątem przesączania (127 oczu) i pierwotnie zamkniętym kątem przesączania (84 oczu). Parametry kąta takie jak: AOD500, TISA500 i TIA, wskaźnik kontaktu tęczówkowo-trabekularnego oraz centralną głębokość komory przedniej oceniano przed operacją oraz po 6 miesiącach od operacji. Wyniki : wszystkie parametry kąta przesączania przed operacją zaćmy i po niej były znacząco mniejsze u badanych z grupy zamkniętego kąta (p< 0,001). Po operacji wartości kąta przesączania zwiększyły się znacząco u badanych z obu grup (p< 0,05), a różnica zmiany między grupami nie była istotna statystycznie. Wskaźnik kontaktu tęczówkowo-trabekularnego w oczach z zamkniętym kątem przesączania wynosił 78,2% przed operacją i 19,7% po operacji, a w oczach z otwartym kątem przesączania odpowiednio: 32,94% i 0,0% (p< 0,001). Po operacji u badanych z obu grup komora przednia istotnie się pogłębiła (p< 0,001), bardziej w oczach z pierwotnie zamkniętym kątem przesączania (0,32 mm, p< 0,001). Wnioski : operacja usunięcia zaćmy prowadzi do otwarcia i poszerzenia kąta przesączania. Zarówno w oczach z otwartym, jak i z zamkniętym kątem przesączania kąt tęczówkowo-rogówkowy poszerza się w porównywalnym stopniu, dlatego pozostaje znacząco węższy w przypadkach pierwotnego zamknięcia. Użytecznym narzędziem do ilościowej oceny obszaru zamknięcia kąta jest wskaźnik ITC (ITC index) w badaniu optycznej koherentnej tomografii przedniego odcinka oka techniką strojonego źródła światła. Efekt pogłębienia komory przedniej jest różny w oczach z otwartym kątem przesączania i w oczach z zamkniętym kątem przesączania – lepszy efekt odnotowuje się w oczach, w których przed operacją stwierdza się pierwotne zamknięcie kąta.