Nowe możliwości obrazowania siatkówki ludzkiego oka in vivo z zastosowaniem optyki adaptywnej x - Ulińska, Magdalena; Zaleska-Żmijewska, Anna; Szaflik, Jacek P. (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Wiedza na temat anatomii siatkówki jest oparta na wynikach badań histologicznych. Ograniczeniem przyżyciowej analizy mikrostruktury siatkówki, w tym fotoreceptorów, a także drobnych naczyń krwionośnych, jest niewielka rozdzielczość wykorzystywanych technik obrazowych, które rozwinęły się pod koniec XX i w obecnym wieku. Aktualnie tworzy się wiele nowoczesnych, bardziej czułych, metod badania. W pracy analizujemy nowe urządzenie – rtx1, oparte na technologii optyki adaptywnej, pozwalające na ocenę mikrostruktury siatkówki, fotoreceptorów oraz naczyń kapilarnych, zarówno u osób zdrowych, jak i chorych na różne schorzenia siatkówki lub systemowe choroby naczyniowe.