Ocena narządu wzroku u skrajnych wcześniaków leczonych doszklistkowo preparatami anty-VEGF z powodu retinopatii wcześniaków - Oziębło-Kupczyk, Monika; Bakunowicz-Łazarczyk, Alina; Sielicka, Danuta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Cel : celem pracy była ocena anatomiczna i czynnościowa narządu wzroku u skrajnych wcześniaków, które były leczone z powodu retinopatii wcześniaków preparatami anty-VEGF podawanymi doszklistkowo. Materiał i metody : badaniem objęto 15 wcześniaków, które od 2011 roku do 2016 roku były leczone doszklistkowo podawanymi preparatami anty-VEGF z powodu ciężkiej tylnej postaci retinopatii wcześniaków. U wszystkich pacjentów wykonano podstawowe badanie okulistyczne oraz badania dodatkowe (ultrasonograficzne i optyczną koherentną tomografię). Wyniki : po leczeniu retinopatii wcześniaków iniekcjami doszklistkowo podawanych preparatów anty-VEGF doszło do regresji jej fazy czynnej i uzyskano zadawalające wyniki anatomiczne. Jedynie w jednym przypadku (1 oko) doszło do odwarstwienia siatkówki. U 1 wcześniaka wystąpiła wysoka krótkowzroczność, u 3 wcześniaków – astygmatyzm, u 3 wcześniaków – oczopląs, a u 6 wcześniaków – zez. U 4 pacjentów stwierdzono bledsze tarcze nerwu wzrokowego (podejrzenie zaniku nerwu wzrokowego). Wnioski : iniekcje doszklistkowe preparatów anty-VEGF powodują natychmiastową regresję retinopatii wcześniaków. Nie stwierdzono miejscowych i ogólnoustrojowych działań niepożądanych, nie stwierdzono negatywnego wpływy tego leczenia na rozwój siatkówki i rozwój widzenia.