Implantacja plomby plamkowej AJL w leczeniu krótkowzrocznego rozwarstwienia siatkówki w plamce z towarzyszącym mu garbiakiem tylnym - Morawski, Krzysztof; Kozioł-Moszczyńska, Joanna; Kozicka, Katarzyna; Miniewicz, Joanna; Kubicka-Trząska, Agnieszka; Romanowska-Dixon, Bożena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Celem pracy jest przedstawienie nowej metody leczenia krótkowzrocznego rozwarstwienia siatkówki w plamce za pomocą plomby plamkowej AJL oraz zabiegu pars plana witrektomii z peelingiem błony granicznej wewnętrznej. Leczeniem i obserwacją objęto 48-letnią chorą przyjętą do kliniki z powodu rozwarstwienia siatkówki okolicy plamkowej w przebiegu wysokiej krótkowzroczności z towarzyszącym mu garbiakiem tylnym oka lewego. Wykonano zabieg pars plana witrektomii z peelingiem błony granicznej wewnętrznej, a następnie zaimplantowano plombę plamkową AJL. W wyniku leczenia uzyskano przyłożenie siatkówki w plamce oraz odtworzono morfologię dołka – potwierdzone badaniem klinicznym oraz badaniem deep range imaging optical coherence tomography. Ponadto stwierdzono poprawę funkcji oka oraz ustąpienie objawów subiektywnych tj. metamorfopsji i mroczka względnego w centrum pola widzenia. Implantacja plomby plamkowej AJL oraz witrektomia z peelingiem błony granicznej wewnętrznej mogą być skutecznym sposobem leczenia krótkowzrocznego rozwarstwienia siatkówki w plamce z towarzyszącym mu garbiakiem tylnym.