Makulopatia krwotoczna wywołana działaniem lasera neodymowego Nd: YAG - Kozak, Maciej; Pawlicka, Aleksandra; Sajak-Hydzik, Katarzyna; Hyjek-Ryś, Anna; Pawlicka, Ilona (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Krwawienia przedsiatkówkowe do plamki u młodych dorosłych to rzadkie, ale burzliwie i niepokojąco manifestujace się schorzenie. Sztuką jest włączenie odpowiedniego postępowania adekwatnie do przypadku. Na szczęście rokowanie zwykle jest korzystne. Większość przyczyn powstawania tego schorzenia jest znana i została opisana, z niepokojem jednak obserwujemy pojawianie się nowych – dotychczas nieopisanych, których przyporządkowanie do grupy idiopatycznych jest daleko idącym uproszczeniem, naszym zdaniem błędnym. Przedstawiamy przypadek chorego leczonego w naszym szpitalu z powodu krwotoku przedsiatkówkowego do plamki, który wystąpił po narażeniu siatkówki oka na oddziaływanie lasera neodymowego Nd: YAG używanego w dyskotece.