Mechanizm samoistnego zamknięcia się pourazowego otworu w plamce – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Roskal-Wałek, Joanna; Biskup, Michał; Gierada, Magdalena; Odrobina, Dominik (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Pełnościenny otwór plamki może być jednym z następstw urazu gałki ocznej. Obserwacja kliniczna z zastosowaniem spektralnej optycznej tomografii komputerowej umożliwia dokładną ocenę zmian zachodzących po urazie. Przedstawiamy mechanizm samoistnego zamknięcia się pourazowego otworu plamki u 14-letniego chłopca zobrazowany za pomocą spektralnej optycznej koherentnej tomografii.