Gęsty sutek – ważny problem kliniczny w postępowaniu z kobietą w okresie menopauzy - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
W okresie menopauzy wzrasta ryzyko onkologiczne, a rak sutka jest najczęstszym nowotworem u kobiet. Zwiększona mammograficzna gęstość sutka (MGS) u kobiet w tym okresie ma związek z ryzykiem raka tego narządu i może pojawić się w trakcie terapii hormonalnej (HT). Ze względu na MGS i ryzyko raka sutka, HT tego okresu powinna opierać się na niskich dawkach estradiolu, progestagenach z grupy SEEM, tibolonie.