Leczenie nadciśnienia w praktyce lekarza POZ w świetle aktualnych wytycznych Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego - Bryl, Wiesław; Springer, Michał (Lekarz POZ, 2017)
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących chorób w praktyce lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Stanowi również jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób w populacji osób dorosłych, a jego występowanie i nasilenie koreluje ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym. Prawidłowe leczenie nadciśnienia tętniczego i całościowy nadzór nad chorym może w znaczący sposób zmniejszyć to ryzyko i liczbę związanych z nim zgonów. Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej ma odpowiedzialną rolę w diagnostyce, leczeniu i monitorowaniu pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.