Praktyczne aspekty diagnostyki i leczenia choroby refluksowej przełyku - Eder, Piotr (Lekarz POZ, 2017)
Choroba refluksowa przełyku ( gastroesophageal reflux disease – GERD) należy do najczęstszych chorób przewodu pokarmowego, z powodu których pacjent zgłasza się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Typowym objawem jest zgaga, niekiedy regurgitacje. W niektórych sytuacjach GERD może przebiegać jednak mniej typowo i może być powodem wielu powikłań. Do najważniejszych należą przełyk Barretta i rozwijający się niekiedy z niego rak gruczołowy przełyku. Dlatego też ważna jest wiedza na temat zasad współczesnej diagnostyki oraz leczenia choroby refluksowej przełyku, ze szczególnym uwzględnieniem nowych możliwości terapeutycznych.