Kiła u pacjentów Kliniki Dermatologii i Wenerologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w 2015 r. – charakterystyka epidemiologiczna, kliniczna oraz współistnienie innych chorób przenoszonych drogą płciową - Biało-Wójcicka, Ewelina; Młynarczyk-Bonikowska, Beata; Winiarska, Anna; Rudnicka, Iwona; Pniewski, Tomasz; Komorowska, Aleksandra; Malejczyk, Magdalena; Majewski, Sławomir (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Kiła jest chorobą przenoszoną drogą płciową, która może przebiegać bezobjawowo lub wiązać się z występowaniem różnych objawów, w tym ogólnoustrojowych. W Polsce w 2015 r. zarejestrowano 1253 przypadki kiły. Kiła często współistnieje z zakażeniem HIV i z innymi chorobami przenoszonymi drogą płciową. Cel pracy . Charakterystyka epidemiologiczna i kliniczna pacjentów leczonych z powodu kiły w Klinice Dermatologii i Wenerologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz ocena współistnienia innych chorób przenoszonych drogą płciową ze szczególnym uwzględnieniem zakażenia HIV. Materiał i metodyka . W badaniu retrospektywnym przeanalizowano informacje zawarte w kolejnych historiach choroby 411 pacjentów Kliniki Dermatologii i Wenerologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego leczonych z powodu kiły w 2015 r. Wyniki . Spośród pacjentów leczonych z powodu kiły 92% stanowili mężczyźni, a 72,5% – mężczyźni mający kontakty z mężczyznami. Osiemdziesiąt jeden procent osób było między 21. a 40. rokiem życia. Spośród 325 osób o znanym wyniku badania w kierunku HIV 26,5% było zakażonych HIV. Ocena współistnienia innych chorób przenoszonych drogą płciową była utrudniona ze względu na niepełne dane, jednak częściej niż w populacji ogólnej w badanej grupie występowała rzeżączka (7,8%) oraz zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu C (2,7% chorych z kiłą). Zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu C stwierdzono u 6% osób zakażonych jednocześnie kiłą i HIV. Wnioski . Wyniki potwierdzają konieczność prowadzenia badań przesiewowych w kierunku zakażenia HIV u chorych z kiłą i w kierunku kiły u osób zakażonych HIV.