Historia atopowego zapalenia skóry – przegląd wybranych zagadnień od starożytności do współczesności - Jaworek, Andrzej K.; Wojas-Pelc, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Atopowe zapalenie skóry należy do najczęstszych chorób zapalnych skóry. W obrazie klinicznym choroby najważniejszym elementem ( clinical hallmark ) rozpoznania jest intensywny świąd skóry. Historia dermatologii jest jednym z najciekawszych elementów historii medycyny. Atopowe zapalenie skóry to schorzenie, którego „medyczny byt” został ustalony stosunkowo niedawno. Szczególnie fascynujący jest sposób, w jaki doszło do określenia znaczenia tej choroby jako jednej z największych problemów współczesnej medycyny. W pracy przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące historii rozwoju wiedzy na temat patogenezy i sposobu leczenia atopowego zapalenia skóry. Przybliżono sylwetki najbardziej znanych dermatologów, którzy wnieśli szczególny wkład w zrozumienie fenomenu atopowego zapalenia skóry: Jean Louis-Marc Aliberta, Ernest Henri Besniera, Ferdinand von Hebry, Marion Baldur Sulzbergera. Analiza dotychczasowych kamieni milowych w historii atopowego zapalenia skóry wskazuje na optymistyczny fakt coraz bardziej ukierunkowanej i skutecznej terapii tej choroby.