Zwapnienia i zaniki tkanki tłuszczowej – rzadkie powikłanie obumierania podskórnej tkanki tłuszczowej noworodków - Sławińska, Martyna; Wilkowska, Aleksandra; Polkowska, Agata; Biernat, Wojciech; Domżalska-Popadiuk, Iwona; Nowicki, Roman; Sobjanek, Michał (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Obumieranie podskórnej tkanki tłuszczowej noworodków jest rzadkim zapaleniem tkanki podskórnej, występującym najczęściej w pierwszych tygodniach życia. W większości przypadków zmiany w obrębie tkanki podskórnej ustępują samoistnie, nie pozostawiając śladu. Rzadko obserwowanym powikłaniem są podskórne zwapnienia dystroficzne oraz zaniki podskórnej tkanki tłuszczowej. Cel pracy . Przedstawienie przypadku dziecka z obumieraniem podskórnej tkanki tłuszczowej noworodków oraz spektrum klinicznego tej choroby. Opis przypadku . Przedstawiono przypadek noworodka płci męskiej z obumieraniem podskórnej tkanki tłuszczowej noworodków, u którego stwierdzono rzadko opisywane powikłania, jakimi są podskórne zwapnienia dystroficzne oraz zaniki podskórnej tkanki tłuszczowej. Wnioski . Najistotniejsza z klinicznego punktu widzenia jest możliwość współistnienia obumierania podskórnej tkanki tłuszczowej noworodków z szeregiem zaburzeń metabolicznych. Miejscowe powikłania choroby występują rzadko. Obserwacja pacjenta jest niezbędna, aby określić następstwa estetyczne i funkcjonalne oraz możliwości leczenia ewentualnych powikłań tego schorzenia.