Skórna manifestacja chłoniaka z komórek płaszcza – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Markiewicz, Agnieszka; Zdanowska, Natalia; Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka B.; Markiewicz, Mateusz M.; Sigorski, Dawid; Placek, Waldemar J. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Chłoniak z komórek płaszcza jest rzadko występującą chorobą nowotworową układu chłonnego wywodzącą się z dojrzałych limfocytów B. Często zajmuje lokalizacje pozawęzłowe, zazwyczaj szpik kostny, układ pokarmowy, pierścień Waldeyera, ale wyjątkowo rzadko skórę. Choroba zwykle charakteryzuje się nawrotowym, agresywnym przebiegiem. Najczęściej rozpoznawana jest późno, w zaawansowanym stadium. Przedstawiamy przypadek pacjenta, u którego zmiany skórne były pierwszym objawem choroby hematologicznej. Pacjent z powodu objawów odbył kilka konsultacji lekarskich, zanim postawiono ostateczną diagnozę podczas wizyty w poradni dermatologicznej. Dotychczas opisano niewiele przypadków skórnej manifestacji chłoniaka z komórek płaszcza.