Znaczenie oceny stanu endotelium u kobiet w okresie menopauzy - Owczarek, Danuta; Stachowiak, Grzegorz; Połać, Ireneusz; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Ściana naczynia krwionośnego, a szczególnie endotelium, odgrywa ważną rolę w hemostazie. Komórki endotelium produkują cały szereg różnych substancji, wpływających zarówno na tonus mięśniówki naczyń, jak i na procesy krzepnięcia i fibrynolizy. Uszkodzenie komórek śródbłonka jest powiązane z rozwojem chorób układu krążenia. Ocena stanu endotelium ma szczególne znaczenie u kobiet w okresie menopauzy, u których współwystępuje szereg czynników ryzyka choroby wieńcowej serca oraz żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej. Stosowanie hormonalnej terapii zastępczej w tym okresie jest kolejną przyczyną, by zwrócić uwagę na stan, w jakim znajdują się komórki śródbłonka.