Open lung biopsy performed in idiopathic pulmonary fibrosis is a safe procedure - Marjański, Tomasz; Halman, Joanna; Taniewska, Sonia; Burzyńska, Natalia; Piekarska, Anna; Sawicka, Wioletta (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp : Idiopatyczne włóknienie płuc (IPF) jest postępującą chorobą śródmiąższową płuc charakteryzującą się złym rokowaniem. Rozpoznanie opiera się na kryteriach radiologicznych, typowym obrazie w tomografii komputerowej o wysokiej rozdzielczości i badaniu histopatologicznym fragmentu płuca pobranego w trakcie otwartej biopsji płuca. Cel : Określenie ryzyka wystąpienia powikłań u chorych poddanych otwartej biopsji płuca z powodu IPF. Materiał i metody: Retrospektywna analiza wczesnych wyników leczenia 51 chorych poddanych diagnostycznemu pobraniu miąższu płuca z powodu IPF w latach 1995–2014. Oceniono częstość występowania powikłań pooperacyjnych, długość utrzymywania drenażu, czas pobytu pooperacyjnego oraz 30-dniową śmiertelność. Porównano wyniki leczenia w dwóch grupach pacjentów – poddanych zabiegowi z dostępu przez torakotomię i wideotorakoskopię. Wyniki : W badanej grupie było 47% kobiet i 53% mężczyzn w wieku średnio 58 lat, ze średnimi wartościami nasilonej pojemności życiowej (FVC) 81%, nasilonej objętości pierwszosekundowej (FEV 1 ) 80%, indeksem masy ciała (BMI) 27 kg/m 2 . Zabiegi z dostępu przez torakotomię (boczną, oszczędzającą mięśnie lub przednią) wykonano u 20 pacjentów w latach 1995–2012. U 31 pacjentów operowanych w latach 2009–2014 zabieg przeprowadzono z dostępu wideotorakoskopowego. Pacjenci w obu grupach badanych nie różnili się pod względem wieku (p = 0,40), płci (p = 0,81), FVC (p = 0,08), FEV 1 (p = 0,13) i BMI (p = 0,75). Powikłania pooperacyjne wystąpiły u 3,9% pacjentów (migotanie przedsionków 1,9% i nawrotowa odma opłucnowa 1,9%), z tą samą częstością w obu grupach (p = 0,75). Mediana czasu pobytu pooperacyjnego u pacjentów po torakotomii wyniosła 4 dni, a po wideotorakoskopii 3 dni (p = 0,04). Wnioski : Otwarta biopsja płuca wykonywana z powodu IPF jest bezpieczna. Zabieg z dostępu przez torakotomię wiąże się z podobnym ryzykiem jak w przypadku dostępu wideotorakoskopowego, ale z dłuższym pobytem pooperacyjnym.