The influence of adding tomato extract and acetylsalicylic acid to hypotensive therapy on the daily blood pressure profiles of patients with arterial hypertension and high cardiovascular risk - Osińska, Angelika N.; Begier-Krasińska, Beata; Rzymski, Piotr; Krasińska, Aleksandra; Tykarski, Andrzej; Krasiński, Zbigniew (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp : Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęściej występujących chorób na świecie, która stanowi poważny problem medyczny, społeczny i ekonomiczny. Modyfikacja stylu życia, w tym odpowiednia podaż warzyw i owoców w diecie, odgrywa istotną rolę w kontroli ciśnienia tętniczego oraz pozostałych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Cel : Porównanie wpływu dodania do standardowej terapii hipotensyjnej preparatów kwasu acetylosalicylowego (ASA) bądź standaryzowanego ekstraktu z pomidorów (STE) na wartości ciśnienia tętniczego oraz profil dobowy ciśnienia u pacjentów z nadciśnieniem obciążonych wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym. Materiał i metody : Do badania włączono 65 pacjentów z nadciśnieniem tętniczym oraz wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym. Pacjenci z pierwotnym nadciśnieniem i wysokim ryzykiem zostali w sposób zaślepiony, losowo przydzielni do jednej z dwóch grup (ASA lub STE). W każdym przypadku odbyły się dwie wizyty: pierwsza przed leczeniem, a druga po 4 tygodniach leczenia. Podczas każdej wizyty wykonano kliniczne oznaczenie wartości ciśnienia tętniczego, prowadzono też całodobowe monitorowanie ciśnienia tętniczego (ABPM). Agregację płytek krwi oznaczano przy użyciu analizatora VerifyNow. Wyniki : Po 4 tygodniach terapii w grupie STE w porównaniu z grupą ASA wykazano istotne statystycznie zmniejszenie wartości ciśnienia w ciągu dnia (p < 0,001), w nocy (p < 0,05) i w całodobowym profilu ciśnienia (p < 0,01) mierzonych w ABPM. Dodanie STE do standardowej terapii hipotensyjnej spowodowało korzystną tendencję wzrostową spadku nocnego w zakresie rozkurczowego ciśnienia krwi (DBP) o 6,5% i w zakresie średniego ciśnienia tętniczego (MAP) o 3,3%. Wnioski : Zastosowanie STE ma znaczenie u chorych z nadciśnieniem i wysokim całkowitym ryzykiem sercowo-naczyniowym, wiąże się z lepszą kontrolą wartości ciśnienia i poprawą dobowego profilu ciśnienia.