The role of extracorporeal membrane oxygenation in patients after irreversible cardiac arrest as potential organ donors - Kłosiewicz, Tomasz; Puślecki, Mateusz; Zieliński, Marcin; Mandecki, Michał; Ligowski, Marcin; Stefaniak, Sebastian; Dąbrowski, Marek; Karczewski, Marek; Gąsiorowski, Łukasz; Sip, Maciej; Dąbrowska, Agata; Telec, Wojciech; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Liczba osób czekających na przeszczep nerki czy wątroby stale wzrasta. Dzięki postępowi w transplantologii osoby z nieodwracalnym zatrzymaniem krążenia, które uznaje się za zmarłe, mogą zostać potencjalnymi dawcami narządów. Wykazano, że grupa ta może zwiększyć aktywność donacyjną o 40%. Jednak bez odpowiedniej organizacji lokalnego systemu ochrony zdrowia oraz komunikacji między strukturami ratownictwa przedszpitalnego, szpitalnymi oddziałami ratunkowymi, oddziałami intensywnej terapii oraz specjalistami z dziedziny transplantologii prawie niemożliwe jest uzyskanie organów dobrej jakości. Różne systemy wspomagania krążenia, w tym pozaustrojowa oksygenacja membranowa (ECMO), które jednocześnie wspierają funkcje narządów przeznaczonych do transplantacji, odgrywają dużą rolę. W 2016 r. w Poznaniu utworzono program „ECMO dla Wielkopolski”. Jego głównym zadaniem jest poprawa przeżywalności osób w stanie zagrożenia życia z powodu nagłej dysfunkcji układów sercowo-naczyniowego oraz oddechowego. Jedną z gałęzi programu jest zwiększenie donacji narządów od pacjentów po nieodwracalnym zatrzymaniu krążenia. W pracy przedstawiono możliwości wykorzystania ECMO w tej grupie chorych – potencjalnych dawców organów.