Malignant mesothelioma as a difficult interdisciplinary problem - Rokicki, Wojciech; Rokicki, Marek; Wojtacha, Jacek; Rydel, Mateusz K. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Autorzy przedstawiają etiologię, objawy kliniczne i metody diagnostyczne (obrazowe i biomarkery) służące do wykrywania złośliwego międzybłoniaka opłucnej (ZMO). Następnie omawiają multimodalne sposoby jego leczenia (chirurgiczne oraz chemioterapię i radioterapię) zalecane przez grupę International Mesothelioma Interest Group (IMIG). Przedstawiają powikłania i wyniki odległe leczenia ZMO po zastosowaniu powyższych metod.