Diagnostyka urodynamiczna w czynnościowej ocenie nietrzymania moczu - Pisarska, Magdalena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Zdolność utrzymania moczu jest rezultatem prawidłowego funkcjonowania pęcherza i cewki moczowej oraz mięśni dna miednicy. Nietrzymanie moczu jest częstym problemem i pojawia się jako wynik anatomicznych i czynnościowych zmian powyższych elementów. Ocena dynamiki pracy dolnego odcinka układu moczowego – urodynamika – w czasie magazynowania moczu i opróżniania pęcherza moczowego jest konieczna do wyboru rodzaju terapii. Właściwe wykorzystanie testów urodynamicznych jest uzależnione od wskazań, techniki wykonania i ograniczeń tego rodzaju badania. Urodynamika nie jest jednym testem, ale ich serią, obejmującą uroflowmetrię, cystometrię, profilometrię cewkową. W niektórych sytuacjach jest to badanie rozstrzygające, np. jeśli podejrzewa się niestabilność mięśnia wypieracza. Diagnostyka urodynamiczna powinna określać rodzaj leczenia, a dyskusja dotycząca terapii zawierać informacje o zdolności utrzymywania moczu i możliwościach terapii, zwłaszcza postępowania zachowawczego.