Skuteczność topiramatu w terapii uzależnienia od alkoholu – dotychczasowe badania i perspektywy wykorzystania - Wiesner, Agnieszka; Zwierzyńska, Ewa; Pietrzak, Bogusława (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2017)
Uzależnienie od alkoholu (UA) to przewlekła, nawracająca choroba, stanowiąca poważny problem społeczny i kliniczny. Lekami zatwierdzonymi przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA) do leczenia UA są disulfiram, naltrekson oraz akamprozat. Ich skuteczność jest ograniczona i zależy od wielu dodatkowych czynników, dlatego wciąż poszukuje się nowych metod leczenia. Aktualnie badania koncentrują się na lekach przeciwpadaczkowych nowej generacji, które ze względu na wielokierunkowe działanie, związane z układami neurotransmisyjnymi zaangażowanymi w patogenezę uzależnień, mogą poprawić skuteczność farmakoterapii UA. Najszerzej przebadanym w tym kierunku lekiem jest topiramat. W badaniach przedklinicznych wykazano, że zmniejsza spożycie etanolu u zwierząt i łagodzi objawy zespołu abstynencyjnego. Wyniki obserwacji klinicznych u pacjentów ze zdiagnozowanym UA potwierdziły skuteczność topiramatu w ograniczaniu spożycia alkoholu, redukcji liczby dni „ciężkiego picia” oraz wydłużaniu okresu abstynencji. W badaniach porównawczych z naltreksonem topiramat w większym stopniu zmniejszał głód alkoholowy. Pomimo tych obiecujących wyników istnieje potrzeba dalszych poszerzonych badań dotyczących wpływu leku na rozwój i przebieg zespołu uzależnienia od alkoholu.