Nieparanowotworowy wariant limbicznego zapalenia mózgu – opis przypadku - Głuszak, Mariusz; Pazderska-Głuszak, Małgorzata; Gut-Lepiech, Agata; Wierzbicka, Aleksandra; Litwin, Tomasz; Kurkowska-Jastrzębska, Iwona (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2017)
Cel : Limbiczne zapalenie mózgu (LE) jest chorobą rzadką, którą należy jednak uwzględnić w przypadku wystąpienia u pacjenta zaburzeń poznawczych, napadów padaczkowych i zaburzeń psychicznych. Opis przypadku : W pracy przedstawiono przypadek 28-letniej pacjentki z nieobciążonym wywiadem chorobowym, u której wystąpiły objawy ogólnoustrojowe infekcji wirusowej oraz przedłużający się drgawkowy stan padaczkowy. Na podstawie objawów klinicznych, obrazu rezonansu magnetycznego mózgu i wyników badań płynu mózgowo-rdzeniowego rozpoznano LE. Po leczeniu i rehabilitacji pacjentka wróciła do poprzednio wykonywanej pracy. Komentarz : Limbiczne zapalenie mózgu zostało opisane po raz pierwszy w 1960 r. Pod względem etiologicznym wyróżniamy przypadki nieinfekcyjne LE (o charakterze zespołu paranowotworowego związanego głównie z rakiem drobnokomórkowym płuc) oraz przypadki infekcyjne LE (spowodowane przez wirusa opryszczki pospolitej). Opisano również przypadki związane z chorobami autoimmunologicznymi – nieparanowotworowe warianty LE, w których niekiedy obserwuje się obecność przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom błony komórek nerwowych. Nieparanowotworowe warianty LE są przykładem potencjalnie odwracalnych wariantów LE.