Ocena stężenia homocysteiny w surowicy i jego zależności od wskaźnika intima-media tętnicy szyjnej u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek - Jain, Deepak; Aggarwal, Hari Krishan; Goyal, Shivraj; Sen, Jyotsana; Seth, Shashi (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Pacjenci z przewlekłą chorobą nerek (CKD) stanowią grupę wysokiego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej (CVD). Wskaźnik intima-media jest najlepiej zbadanym markerem ultrasonograficznym wczesnych zmian miażdżycowych naczyń. Homocysteina jest ważnym, innym niż tradycyjny, czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej u chorych na CKD. Cel pracy : Zbadanie zależności między podwyższonym stężeniem homocysteiny w surowicy a wskaźnikiem intima-media u chorych na CKD. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 60 dorosłych chorych na przewlekłą niewydolność nerek. Zostali oni podzieleni na trzy grupy: grupę I stanowili chorzy na CKD (stadium 3), grupę II – chorzy na CKD (stadium 4) leczeni zachowawczo, a grupę III – chorzy na CKD (stadium 5) poddawani regularnej hemodializie co najmniej 3–4 razy tygodniowo. W chwili włączenia do badania u wszystkich chorych przeprowadzono badanie ultrasonograficzne naczyń. Chorzy z wszystkich grup byli następnie monitorowani przez 3 miesiące oraz przeprowadzano u nich odpowiednie badania – wstępnie w chwili włączenia, a następnie po 3 miesiącach u chorych z grupy III. U pacjentów monitorowano różne parametry nerek wraz ze stężeniem homocysteiny w surowicy. Wyniki : Wartość wskaźnika intima-media tętnicy szyjnej (CA-IMT) była podwyższona w grupie II i III w stosunku do grupy I. U chorych z grupy III stwierdzono większe stężenie homocysteiny w surowicy w stosunku do chorych z grupy I i II. Różnice stężenia homocysteiny między trzema grupami były również statystycznie istotne. Nie wykazano współzależności między stężeniem homocysteiny w surowicy i wskaźnikiem intima-media tętnicy szyjnej we wszystkich trzech grupach. Wnioski : Z obserwacji wynika, że stężenie homocysteiny w surowicy oraz poziom wskaźnika intima-media tętnicy szyjnej były wyjściowo zwiększone we wszystkich trzech grupach, z progresywnym wzrostem wartości wraz z utratą funkcji nerek.