Trendy zachorowalności na inwazyjnego i przedinwazyjnego raka piersi u kobiet w Polsce w latach 1999–2014 - Macek, Paweł; Hashim, Dana; Mańczuk, Marta; Błaszkiewicz, Ewa; Sosnowska-Pasiarska, Barbara; Biskup, Małgorzata; Król, Halina; Smok-Kalwat, Jolanta; Góźdź, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet na świecie. Dotyczy 25% populacji kobiet. Każdego roku diagnozuje się 1,5 miliona nowych zachorowań. Cel pracy : Określenie tendencji czasowych zachorowalności na inwazyjnego i przedinwazyjnego raka piersi w latach 1999–2014 w Polsce oraz w województwach o najwyższym odsetku kobiet w wieku ≥ 65 lat. Materiał i metody : Dane o 226 146 zachorowaniach na inwazyjnego (C50) i 7856 zachorowaniach na przedinwazyjnego (D05) raka piersi pochodziły z Krajowego Rejestru Nowotworów (KRN). Obliczono standaryzowane wg wieku współczynniki zachorowalności (ASR) wyrażone na 10 5 osobolat z 95-procentowym przedziałem ufności (CI). Zastosowano regresję Joinpoint w celu określenia tendencji log-liniowych trendów zachorowalności na inwazyjnego i przedinwazyjnego raka piersi w analizowanych województwach i w Polsce. Wyniki : W latach 1999–2014 ASR dla inwazyjnego i przedinwazyjnego raka piersi wykazywały tendencję wzrostową ze zmiennymi wzorcami zachorowalności w analizowanych województwach. Średnia roczna zmiana procentowa (AAPC) wahała się od 1,6% do 7,9%, natomiast w województwie świętokrzyskim pozostawała na poziomie poniżej 0,9%. Wnioski : W Polsce w latach 1999–2014 trendy czasowe zachorowalności na inwazyjnego i przedinwazyjnego raka piersi wykazywały tendencję wzrostową. W analizowanych województwach roczne zmiany procentowe zwolniły od 2004 r. Tendencji tej nie obserwowano w Polsce ogółem. Obserwowane zmiany estymatorów parametrów populacyjnych nie pozwalają na określenie wzorców zachorowalności na raka piersi w najbliższych latach.