Czynniki ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych u czynnych zawodowo ratowników medycznych - Rębak, Dorota; Suliga, Edyta; Głuszek-Osuch, Martyna; Głuszek, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Choroby układu krążenia są największym zagrożeniem życia w Polsce i stanowią najczęstszą przyczynę umieralności. Ważnym problemem naukowym staje się ich identyfikacja i ograniczenie stopnia następstw ich występowania. Cel pracy : Ocena częstości występowania czynników ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych u ratowników medycznych ŚCRMiTS w Kielcach. Materiał i metody : Grupę badaną stanowiło 140 ratowników medycznych ŚCRMiTS bez lekarzy pracujących w systemie ochrony zdrowia. Ocena stanu zdrowia dotyczyła pomiarów ciśnienia tętniczego, analizy biochemicznej: lipidogram na czczo, glikemia na czczo, pomiarów antropometrycznych oraz przeprowadzonego wywiadu kwestionariuszowego. Wyniki : Średni wskaźnik masy ciała grupy był powyżej normy i wynosił 28,2 ±4,1. Średnie ciśnienie tętnicze wynosiło: ciśnienie skurczowe – 133,8 ±14,9 mm Hg, ciśnienie rozkurczowe – 83,1 ±9,2 mm Hg. Średnie stężenie glukozy na czczo kształtowało się na poziomie 95 ±33,8 mg/dl w badanej grupie. Średnie stężenie cholesterolu całkowitego grupy wynosiło 198,6 ±36,6 mg/dl, frakcji HDL 48,4 ±10,5 mg/dl, frakcji LDL 121 ±33,8 mg/dl, triglicerydów 168,9 ±120.7 mg/dl. Analizowano ogółem 15 czynników ryzyka. Wnioski : Czynniki ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych znacząco obciążają badaną grupę czynnych zawodowo ratowników medycznych i generują niekorzystny obraz profilu zdrowotnego. Większość badanych ma nieprawidłową masę ciała, przekroczone wartości ciśnienia tętniczego i niekorzystne parametry lipidogramu. Rozpowszechnienie czynników ryzyka i stopień przekroczenia norm referencyjnych wzrasta z wiekiem. Zasadne byłoby przygotowanie działań profilaktycznych mających na celu głównie redukcję masy ciała oraz obniżenie pozostałych modyfikowalnych czynników ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.