Czy alergia może mieć wpływ na przebieg boreliozy? Opis przypadku - Czarny-Działak, Małgorzata A.; Chmielewski, Jarosław; Głuszek-Osuch, Martyna; Słuszniak, Anna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Czasami inne choroby mogą komplikować przebieg alergicznego nieżytu nosa, utrudniając rozpoznanie lub leczenie. Przykład tego rodzaju połączenia opisano w poniższym artykule, który dotyczy pacjentki z alergicznym nieżytem nosa i współistniejącą boreliozą. Celem badania było przedstawienie przypadku 54-letniej kobiety z ciężką postacią przewlekłego alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa, u której rozpoznano boreliozę współistniejącą z zapaleniem wielu stawów. Na podstawie tego opisu wydaje się, że zapalenie alergiczne na podłożu immunologicznym, w którym doszło do uaktywnienia szeregu cytokin, mogło być czynnikiem sprzyjającym uruchomieniu przez krętki Borrelia burgdorferi zapalenia stawów. Być może te same zaburzenia immunologiczne, które doprowadziły do rozwoju alergii, przyczyniły się do takiego przebiegu boreliozy oraz rozwoju zapalenia stawów.