7 lat stosowania MST Continus® w leczeniu bólu przewleklego w Polsce - Góraj, Elwira (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Zaledwie od kilkudziesięciu lat sytuacja chorych odczuwających przewlekly ból radykalnie zmieniła się na lepsze. Związane jest to z opracowaniem standardów leczenia, przede wszystkim dotyczących bólów nowotworowych. W 1986 r. Światowa Organizacja Zdrowia ( World Health Organisation – WHO) opracowała schemat leczenia bólu nowotworowego, zwany trójstopniową drabiną analgetyczną. Oparty jest na zasadzie stopniowego zwiększania dawek leków przeciwbólowych na każdym stopniu drabiny. Wyczerpując możliwości leczenia na jednym stopniu, przechodzi się do kolejnego. Klasycznym lekiem trzeciego stopnia (silne opioidy) jest morfina, od 1981 r. dostępna w postaci tabletek o kontrolowanym, powolnym uwalnianiu MST Continus ® , co umożliwiło wydłużenie czasu pomiędzy kolejnymi dawkami do 12 godz. Morfina wyjątkowo powinna być stosowana jako monoanalgetyk. Powinna być łączona z lekami z grupy tzw. wspomagających (przeciwdepresyjne, przeciw- drgawkowe i inne). Może być przyczyną nieprzyjemnych objawów ubocznych (nudności, wymioty, zaparcia), z których wiekszość ma charakter przemijający. W niektórych przypadkach leczenie wymaga dokładnego monitorowania dawek (niewydolność nerek lub wątroby). Morfina jest również lekiem z wyboru w leczeniu bólu nowotworowego u dzieci. W przypadku bólu nienowotworowego, dobrze dobrani pacjenci mogą odnieść korzyści z leczenia morfiną.