Rak gruczołowo-torbielowaty piersi - Olszewska, Monika; Głuszek, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Rak gruczołowo-torbielowaty piersi jest nowotworem inwazyjnym stanowiącym poniżej 0,1% wszystkich raków piersi. Występuje najczęściej jako pojedynczy, dobrze odgraniczony, tkliwy guz. Obraz mammograficzny i ultrasonograficzny nie jest charakterystyczny, może być on błędnie interpretowany jako zmiana łagodna. Rak ten nie wykazuje ekspresji receptorów ER, PGR i HER-2, ale w przeciwieństwie do trójujemnych raków piersi NST ma łagodny przebieg, sporadycznie daje przerzuty do lokoregionalnych węzłów chłonnych i przerzuty odległe. Ze względu na niewielką częstość występowania tego nowotworu nie ma konsensusu dotyczącego optymalnego leczenia. Najczęściej wykonywane zabiegi to lumpektomia z otwartą biopsją węzłą wartowniczego i mastektomia. Jednak z uwagi na niewielkie prawdopodobieństwo obecności przerzutów w węzłach chłonnych pojawiają się wątpliwości dotyczące celowości resekcji węzłów chłonnych. Adiuwantową radioterapię zaleca się po wykonanych zabiegach oszczędzających, zwłaszcza przy dodatnich marginesach. Rola chemioterapii nie jest dobrze poznana, leczenie hormonalne nie jest zalecane.