Mechanizmy kancerogenezy w raku odbytnicy - Kozłowska-Geller, Monika (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Rak jelita grubego powinien być uważany za chorobę heterogeniczną, do której powstania prowadzi wiele różnych zmian genetycznych, skutkiem czego jest istnienie podtypów molekularnych, odmiennie odpowiadających na taką samą terapię oraz mających różne rokowania. Z tego powodu intensyfikuje się badania nad poszukiwaniem nowych, czułych i swoistych molekularnych czynników prognostycznych. Obecnie wiadomo, że istnieje wiele szlaków prowadzących do powstania nowotworu w tym narządzie. Okazało się, że tylko ok. 10% nowotworów jelita ma mutacje w trzech „klasycznych” genach modelu Fearona-Vogelsteina: APC, KRAS i P53. Badanie związku między zmianami molekularnymi a cechami kliniczno-patologicznymi odzwierciedla ewolucję choroby. Od właściwej oceny patologicznej i trafnej kwalifikacji choroby zależy efektywna opieka nad chorym oraz możliwość przeprowadzenia skutecznych badań nad mechanizmami powstawania choroby.