Częstość występowania powikłanej postaci ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego – jednoośrodkowe badanie retrospektywne - Piotrowska, Aneta; Osman, Sławomir; Wolak, Przemysław K. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Bóle brzucha to jedna z najczęstszych przyczyn zgłaszania się dzieci do szpitala i do lekarzy pierwszego kontaktu. Dzięki coraz większym możliwościom diagnostycznym możliwe jest postawienie wczesnej diagnozy choroby i włączenie odpowiedniego leczenia. Cel pracy : Analiza częstości występowania i przyczyn powikłanych postaci zapalenia wyrostka robaczkowego w materiale jednego ośrodka w latach 2004–2016. Materiał i metody : Badanie retrospektywne objęło okres od 23 grudnia 2004 do 11 lipca 2016 r. i pacjentów operowanych z powodu podejrzenia ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego. Do analizy włączono 2048 przypadków dzieci w wieku 0–18 lat. Analizowano wiek, czas hospitalizacji, schematy antybiotykoterapii oraz rozpoznania śródoperacyjne. Wyodrębniono postać powikłanego ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego i porównano częstość występowania z częstością podawaną w piśmiennictwie światowym. Wyniki : Odsetek powikłanych postaci zapalenia wyrostka robaczkowego wynosi 39–60% w poszczególnych latach między 2005 a 2016 r. U dzieci poniżej 5. roku życia znacznie częściej występują powikłane postacie zapalenia wyrostka robaczkowego. Wnioski : Dzieci z powikłanymi postaciami ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego zgłaszają się zbyt późno do szpitala. Skutkuje to znacznie większą liczbą powikłań około- i pooperacyjnych, dłuższą hospitalizacją i droższym leczeniem w stosunku do pacjentów z wczesną fazą choroby. Zauważono, że stworzenie m.in. Systemu Państwowego Ratownictwa Medycznego przyczyniło się do zmniejszenia częstości występowania powikłanych zapaleń wyrostka robaczkowego. Poprawa świadomości rodziców oraz lekarzy pierwszego kontaktu pozwoli na szybsze rozpoznanie ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego, zwłaszcza przypadków powikłanych.