Leczenie raka nerki oszczędzające narząd - Demkow, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Wstęp. Rozwój nowych metod obrazowania nerek oraz postęp techniki operacyjnej spowodowały, że coraz częściej proponuje się chorym na nowotwory nerek leczenie oszczędzające narząd. Nieinwazyjne metody obrazowania narządów jamy brzusznej oraz upowszechnianie wiedzy medycznej prowadzą do wzrostu liczby przypadkowo wykrytych guzów nerek o małych wymiarach i dogodnej do resekcji lokalizacji. Na początku lat 90. XXw. odsetek wykrytych przypadkowo bezobjawowych guzów nerek wynosił 10 proc., a obecnie sięga on 50 proc. Celem pracy jest ocena metod oszczędzających narząd, stosowanych u chorych na raka nerki. Materiał i metody. Poddano analizie materiał zgromadzony w bazie danych Medline, dotyczący obecnie stosowanych technik leczenia oszczędzającego narząd w raku nerki (zabieg otwarty i laparoskopowy NSS, niszczenie guza z zastosowaniem fal radiowych, krioterapię), jak również czynniki wpływające na wyniki leczenia. Wnioski. Leczenie raka nerki oszczędzające narząd można stosować w wyselekcjonowanej grupie chorych. Po zakończeniu prowadzonych aktualnie wieloośrodkowych badań randomizowanych będzie można zaproponować zasady postępowania u chorych na małe guzy nerek wykryte przypadkowo.