Retrospektywna ocena schematu chemioimmunoterapii opartej na interferonie-alfa, interleukinie-2 i 5-Fluorouracylu w leczeniu chorych z przerzutowym rakiem nerki - Obrocka, Beata; Szczylik, Cezary; Żołnierek, Jakub; Korniluk, Jan; Leśniewski-Kmak, Krzysztof; Nurzyński, Paweł (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Rola immunoterapii opartej na interferonie-alfa i interleukinie-2 w leczeniu chorych z przerzutowym rakiem nerki jest niejasna, a wpływ tego leczenia na losy chorych poddanych terapii wciąż dyskutowany. W Klinice Onkologii CSK MON WIM przeprowadzono retrospektywne badanie oceniające bezpieczeństwo i skuteczność schematu skojarzonej chemioimmunoterapii w leczeniu chorych z tym rozpoznaniem. Od lutego 1998 r. do kwietnia 2003 r., przy pomocy schematu badanego, leczono 77 osób w wieku 23–76 lat, dobrym stanie ogólnym i odpowiedniej wydolności narządowej, w większości po przebytym zabiegu nefrektomii. Celem badania było określenie tolerancji leczenia, odsetka obiektywnych odpowiedzi na leczenie, całkowitego czasu przeżycia chorych, czasu do progresji choroby, selekcja czynników prognostycznych i predykcyjnych dla grupy leczonej. Obserwowana toksyczność to głównie zespół rzekomogrypowy o nieznacznym nasileniu (1. i 2. stopień wg CTC). Toksyczność NCI-CTC o natężeniu 3. stopnia obserwowano u 34 chorych (43,5 proc. grupy badanej). U 1 osoby obserwowano gorączkę w stopniu 4. wg CTC. Poważniejsze objawy uboczne dotyczyły okresu wczesnego prowadzonej chemioimmunoterapii i ustępowały po zastosowaniu standardowego leczenia objawowego. Nie było konieczności przerwania chemioimmunoterapii z powodu objawów niepożądanych, nie obserwowano zgonów toksycznych. Obiektywne odpowiedzi uzyskano w 20 przypadkach (25,9 proc.): 6 odpowiedzi całkowitych (7,8 proc.) i 13 częściowych (16,8 proc.). Średni czas trwania całkowitej odpowiedzi to 22,6 mies., średni czas trwania odpowiedzi częściowej – 13,6 mies. Średni czas do progresji choroby nowotworowej wyniósł 12,5 mies. Czas całkowitego przeżycia chorych zawarł się w przedziale 3,8–48,6 mies., a średnia i mediana OS wyniosły odpowiednio 19,9 i 21,4 mies. Zidentyfikowano czynniki prognostyczne i predykcyjne. Na podstawie metody Coxa skonstruowano modele.