Preparaty chrząstki w terapii raka nerki - Nurzyński, Paweł; Żołnierek, Jakub; Korniluk, Jan; Oborska, Sylwia; Szczylik, Cezary (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Preparat chrząstki w terapii nowotworów budzą cały czas ogromną nadzieję. Koronnym argumentem miało być twierdzenie, że u rekinów, z których najczęściej pozyskiwane są preparaty chrząstki, nie stwierdza się nowotworów. Niestety, rejestry nowotworów u zwierząt niższych nie potwierdzają tych wiadomości. Istnieje wiele preparatów rozprowadzanych przez przemysł parafarmaceutyczny. Nieumiejętnie stosowane stanowią potencjalne zagrożenie. Najlepiej przetestowanym produktem jest Neovastat (AE-941) firmy Aeterna-Zentaris. Udowodniony mechanizm działania tego leku to hamowanie metaloproteinazy 2, 9, 12, blokowanie receptora waskularnego endotelialnego czynnika wzrostu, indukowanie apoptozy w komórkach endotelium, stymulacja aktywności enzymatycznej tkankowego aktywatora plazminogenu. Jest to produkt otrzymywany z ultrafiltracji płynnej chrząstki rekina, przechowywany w postaci zamrożonej. Przeprowadzono badania III fazy w terapii opornego na immunoterapię przerzutowego raka nerki. Jedynie grupa pacjentów z jednym zajętym narządem, z ECOG0 oraz z histologicznie potwierdzonym rakiem jasnokomórkowym nerki uzyskała przedłużenie przeżycia (średnie przeżycie 947 dni vs 457 dni p=0,046). Nie przyniosły one oczekiwanych rezultatów, ale wydaje się, że lek ten może znaleźć miejsce w wyselekcjonowanych przypadkach terapii raka nerki. Najczęstszym objawem ubocznym w grupie AE-9421 było: zaparcie (22,4 proc. vs 16,1 proc.) i bóle stawowe (19,1 proc. vs 11,4 proc.). Za działania uboczne związane z lekiem badacze uważali w grupie AE-941 nudności (15,1 proc.), wymioty (9,2 proc.) oraz zmęczenie (5,9 proc.). Dla grupy placebo były to również nudności (15,4 proc.), wymioty (8,7 proc.), zaparcia (6,0 proc.). Niestety, producent nie zdecydował się na kontynuację próby. Lek ten mógłby stanowić cenne uzupełnienie stosowanej obecnie terapii.