Ocena wsparcia psychicznego oraz roli pielęgniarki w komunikacji z rodzicami dzieci z wrodzonymi wadami serca po zabiegach kardiochirurgicznych - Nowak, Agnieszka Krystyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2017)
Wstęp : Komunikatywność pielęgniarek jest istotnym aspektem opieki pielęgniarskiej, wpływającym na wparcie psychiczne i relacje pomiędzy personelem medycznym a rodzicami dzieci z wadami serca. Bez względu na stan zdrowia dzieci rodzice są zainteresowani wszystkimi informacjami dotyczącymi ich potomstwa, nawet jeśli nie mają znaczenia dla procesu leczenia i poprawy zdrowia. Pytają, czy dziecko otworzyło oczy, czy poruszyło ręką, czy się uśmiechnęło. Pytają o zdarzenia, które obserwują u dziecka na co dzień w domu. Na oddziale pooperacyjnym mogą zobaczyć dziecko maksymalnie 3 razy w ciągu doby przez kilka minut. W tym czasie chcą nasycić swój wzrok, poczuć dotyk i przekazać niewielką dawkę miłości rodzicielskiej, aby dało to im siłę na przetrwanie do następnej wizyty. Cel pracy : Ocena poziomu wsparcia psychicznego oraz określenie trudności w bezpośrednim kontakcie personelu pielęgniarskiego z rodzicami dzieci po zabiegach kardiochirurgicznych na oddziale pooperacyjnym. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 50 rodziców odwiedzających swoje dzieci po zabiegach kardiochirurgicznych na oddziale pooperacyjnym. Narzędziem badawczym był kwestionariusz własnej konstrukcji. Wyniki i wnioski : Uzyskane wyniki wykazały, że bezpośredni kontakt rodziców z pielęgniarkami oddziału pooperacyjnego, mającego charakter intensywnej terapii, miał istotny wpływ na łagodzenie emocji badanych rodziców oraz dał im poczucie bezpieczeństwa ich dzieci. Wsparcie psychiczne, jakie otrzymali rodzice od pielęgniarek, ocenione zostało jako ważny element komunikacji rodzice–pielęgniarki.