Ciało szkliste oka – rutynowy czy alternatywny materiał do badań w medycynie sądowej - Markowska, Joanna; Szopa, Monika; Zawadzki, Marcin; Piekoszewski, Wojciech (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2017)
Materiały biologiczne wykorzystywane w analizach toksykologicznych w medycynie sądowej to zazwyczaj krew, mocz oraz ciało szkliste oka. Wykorzystanie do badań ciała szklistego oka spowodowane jest koniecznością oceny stężenia endogennego alkoholu etylowego w zwłokach będących w stanie rozkładu gnilnego. Ciało szkliste jest niedocenianym materiałem biologicznym, który ze względu na swoje właściwości biochemiczne oraz umiejscowienie anatomiczne może z sukcesem służyć do niektórych badań w toksykologii sądowej, stanowiąc wiarygodny materiał do opiniowania. W niniejszej pracy na podstawie dostępnej literatury zebrano informacje na temat budowy biochemicznej ciała szklistego oka, sposobu jego zabezpieczenia do badań oraz wykorzystania w diagnostyce pośmiertnej. Omówiono zastosowanie ciała szklistego do badań biochemicznych i toksykologicznych, wskazując na zalety i ograniczenia w opiniowaniu sądowo-lekarskim wynikające z właściwości biochemicznych, anatomicznego umiejscowienia oraz małej liczby opracowań naukowych na temat dystrybucji ksenobiotyków w tym materiale biologicznym.