Udział oskarżonego lub skazanego w postępowaniu karnym – opiniowanie sądowo-psychiatryczne - Cynkier, Przemysław N. (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2017)
Celem pracy było zwrócenie uwagi na szczególnie istotne elementy opiniowania sądowo-psychiatrycznego w zakresie oceny zdolności osób oskarżonych lub skazanych do udziału w postępowaniu karnym. Ustalenie poziomu zdolności psychicznych osoby badanej powinno nastąpić poprzez wykorzystanie uporządkowanego wywiadu dotyczącego kilkunastu obszarów procesu sądowego. Należy położyć nacisk na ocenę świadomości oskarżenia, znajomości potencjalnej kary, zdolności podejmowania ważnych decyzji, zaangażowania w obronę, wiedzy o roli głównych osób na sali sądowej, rozumienia znaczenia dowodów zebranych w sprawie i ryzyka agresji. Analiza powinna uwzględniać specyfikę zaburzeń psychicznych, wpływ postępowania na przebieg zaburzeń, a także obecność zaburzeń reaktywnych. Pewnym ułatwieniem może być wykorzystanie przez biegłego narzędzi testowych. Oceny sądowo-psychiatryczne mogą nastręczać trudności biegłym, zwłaszcza przy zmieniających się unormowaniach prawnych i interpretacjach przepisów. Uzasadnione byłoby wypracowanie standardów opiniowania w tego rodzaju sprawach, które obowiązywałby z jednej strony biegłych, ale były również respektowane przez organ procesowy.