Pielęgniarska bomba tyka Rozmowa z Zofią Małas, prezes Naczelnej Izby Pielęgniarek i Położnych - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2018)
– Mamy świadomość, że minister ma problem z rezydentami i zrywaniem klauzul opt-out, ale sytuacja pielęgniarek i położnych jest tak samo dramatyczna. Pielęgniarska bomba tyka. Za chwilę polska pielęgniarka będzie biedną emerytką, która pracuje na kilka etatów – ostrzega Zofia Małas. Opisuje też pierwsze spotkania z nowym ministrem.