Związek niepartnerski - Kilańska, Dorota (Menedżer Zdrowia, 2018)
Świat od lat próbuje sobie poradzić z narastającym problemem braku pielęgniarek. Dzisiaj już wiemy, że nie wystarczy otworzyć szkoły i „naprodukować” absolwentów. Trzeba czegoś więcej – ludzkich warunków pracy i wynagrodzenia godnego człowieka XXI wieku. Tutaj nie wystarczy myślenie systemowe, potrzebna jest strategia długofalowego działania. Wydaje się, że wszystko jest w rękach pracodawców, ale to także sprawa systemu kształcenia. Edukacja nie przygotowuje do partnerstwa w działaniu. Zwracają na to uwagę również pielęgniarki w badaniu wskazującym na przyczyny podejmowania decyzji o migracji: „Lekarze w Polsce nie są wystarczająco przygotowani w czasie edukacji do współpracy w zespole terapeutycznym”.