Ilościowa ocena stref organizatorów jąderkowych (AgNORs) w surowiczych nowotworach nabłonkowych jajnika - Bieńkiewicz, Andrzej; Suzin, Jacek; Gottwald, Leszek; Danilewicz, Marian (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Celem pracy było określenie przydatności analizy stref organizatorów jąderkowych (AgNORs) w ocenie stopnia złośliwości surowiczych nowotworów nabłonkowych jajnika. Badaniem objęto 110 kobiet leczonych operacyjnie w naszym ośrodku. Stwierdzono wzrost mAgNOR i pAgNOR, począwszy od surowiczych gruczolaków, przez guzy o złośliwości granicznej do raków jajnika. Wraz ze zmniejszaniem się zróżnicowania histologicznego raków mAgNOR i pAgNOR zwiększały się. Występowanie powyższych zależności w połączeniu z prostą metodyką i niską ceną badania czynią z oceny AgNORs potencjalnie przydatną metodę dodatkową w diagnostyce surowiczych nowotworów nabłonkowych jajnika.