Panniculitis – schorzenie o niejednorodnej etiologii - Hryncewicz-Gwóźdź, Anita; Nowicka, Danuta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Zapalenie tkanki podskórnej jest schorzeniem o różnej etiologii, w tym towarzyszącym różnym defektom narządów wewnętrznych, zwłaszcza trzustki. Uszkodzenie tego narządu powoduje uwolnienie enzymów litycznych, uszkadzających tkankę podskórną, dających objawy podskórnych twardych, bolesnych guzów. W obecnej pracy przedstawiono systemy klasyfikacji zapaleń tkanki podskórnej, główne objawy oraz ścieżki terapeutyczne stosowane w leczeniu tych schorzeń.