Problem leczenia cukrzycy u pacjentów wymagających stosowania silnych opioidów - Kosiara, Małgorzata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Zachorowalność na cukrzycę nieustannie wzrasta i dlatego pacjenci z cukrzycą zostają objęci opieką przez lekarzy wielu specjalności, również medycyny paliatywnej, oraz innych specjalistów zajmujących się leczeniem bólu. Wielu z tych pacjentów wymaga stosowania silnych opioidów. W artykule w świetle najnowszych wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego przedstawiono postępowanie z pacjentami z cukrzycą i przyjmującymi silne opioidy.